Formida
Image default
Gezondheid

Wat u kunt doen tegen enuresis nocturna

Enuresis nocturna, ofwel bedplassen, is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Als ouder kunt u verschillende stappen ondernemen om uw kind te helpen dit probleem te overwinnen. Allereerst is het belangrijk om een ondersteunende en begripvolle houding aan te nemen. Bestraf uw kind nooit voor het bedplassen; dit is immers onvrijwillig en kan leiden tot schaamte en angst. Zorg ervoor dat uw kind regelmatig naar het toilet gaat, vooral voor het slapengaan. Het beperken van de vochtinname in de avonduren kan ook helpen, maar zorg ervoor dat uw kind overdag voldoende drinkt. Het bijhouden van een plasdagboek kan inzicht geven in het patroon van het bedplassen en mogelijke triggers identificeren.

Welke soorten hulpmiddelen er bestaan

Er zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij de behandeling van enuresis nocturna. Een van de meest gebruikte methoden is de plaswekker. Deze wekker gaat af zodra het kind begint te plassen, waardoor het kind wordt gewekt en naar het toilet kan gaan om de blaas volledig te legen. Dit helpt bij het trainen van de blaasspieren en bevordert het bewustzijn van de noodzaak om ’s nachts wakker te worden om te plassen. Daarnaast zijn er speciale oefenprogramma’s en gedragstherapieën die kunnen helpen om de blaascontrole te verbeteren. Medicatie kan in sommige gevallen ook worden voorgeschreven, vooral wanneer andere methoden niet effectief blijken. Tot slot kunnen beschermende matrashoezen en absorberend beddengoed bijdragen aan het comfort en de hygiëne tijdens de behandeling.

Neem de eerste stap naar een droge nacht

Als uw kind last blijft houden van enuresis nocturna, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Dit kan beginnen met een consult bij uw huisarts, die kan beoordelen of er onderliggende medische oorzaken zijn die behandeld moeten worden. Charco biedt gespecialiseerde ondersteuning en oplossingen voor kinderen met bedplasproblemen, variërend van advies en begeleiding tot specifieke behandelingen. Het inschakelen van hulp kan niet alleen het probleem van het bedplassen aanpakken, maar ook het zelfvertrouwen en welzijn van uw kind verbeteren. Aarzel niet om hulp te zoeken en samen te werken aan een oplossing voor dit veelvoorkomende probleem.

https://www.charco.be/nl/