Een huis zonder dak is als een kip zonder kop. Het huis is natuurlijk pas echt af als er een goed dak op zit, niet alleen voor het oog, maar toch vooral omdat een dak jou en de inhoud van jouw huis beschermt tegen vocht, sneeuw en wind. Een water afvoerende functie is zeer belangrijk bij een dak, daarom zijn de meeste daken ook schuin, heeft een huis een plat dak? Dan is deze vaak voorzien van een goede afvoerpijp of soms zelfs meerdere afvoerpijpen. Als het water na een regenbui niet weg kan ontstaat er schimmel die het dak kan aantasten of verzamelt er zoveel water op het dak dat het kan instorten. Iedereen weet dat warme lucht omhoog stijgt, een dak houd dus de warmte vast in huis. Het is vanwege die warmte erg belangrijk dat een dak voldoende isoleert zodat stookkosten beperkt kunnen worden.

Een rietendak is niet alleeen visueel erg mooi. Het dak bedekt met stro of riet wordt al eeuwen lang gebruikt om huizen te bedekken. Een tijdje is het minder populair geweest vanwege het bradrisico wat de rieten dak bedekking met zich mee brengt. Toch zijn er tegenwoordig verschillende manieren om een rietendak brandveiliger te maken:

  • met de gesloten onderconstructie (schroefdak)
  • het toepassen van een brandvertragend middel
  • het toepassen van een brand detectie systeem
  • het aanbrengen van een bliksembeveiliging
  • het aanbrengen van een vonkenvanger
  • het aanbrengen van brandwerend doek bij traditioneel dak

Nog even een rijtje met feitjes: Riet weegt circa 130 kilogram per kubieke meter, zodat een rietendak van 30 cm dikte ongeveer 39 kg per m² weegt. Hierdoor is het veel lichter dan dakpannen, en vormt het minder een belasting voor de dakconstructie. De warmtegeleidingscoëfficiënt is 0,20 W/mK. Door deze lage waarde is riet een goede warmte-isolator. Het houdt in de winter warmte goed vast, en in de zomer houdt het warmte juist buiten. De daken hoeft u niet zelf te bedekken, een rietdekkersbedrijf zorgt er voor dat alles veilig en professioneel wordt uitgevoerd.

http://www.rietwerk.nl/