Formida
Image default
Mode en Kleding

In welke branches zijn veiligheidsschoenen verplicht?

Afhankelijk van de branche waarin u werkt, kunnen veiligheidsschoenen handig al dan niet verplicht zijn. Hier zijn enkele sectoren waar het voor veel functies/beroepen verplicht is: hier vind je advies per branche

Gezondheidszorg: Wanneer u in de gezondheidszorg werkt, is het vooral belangrijk dat werkschoenen een antislipzool en een comfortabele loopzool heeft. Daarnaast moeten de werkschoenen hygiënisch en waterdicht zijn. Denk aan speciale en veilige klompen.

Vastgoedsector: In de vastgoedsector moeten schoenen een goede stabiliteit hebben. Voor sommige klussen is het belangrijk dat de werkschoenen waterdicht zijn. De antislipzool is erg handig omdat de grond soms nat kan zijn waardoor het glad wordt.

Voedingsindustrie: Het gebruik van veiligheidsschoenen is verplicht in de voedingsindustrie. U kunt kiezen voor werklaarzen of werkschoenen. S2- en S3-normen worden gebruikt in schoenen en klompen. Afhankelijk van de functie/beroep kan de norm variëren.

Detailhandel: Werkt u in de detailhandel? Dan sta je vaak erg lang op je voeten een goede buitenzool en hoog ontwerp zorgen voor stabiliteit en comfort. Een veiligheidszool is vaak niet nodig, maar een veiligheidsneus is wel handig. Daarom is de werkschoen S1 voldoende.

Metaalindustrie: Werkt u met metaal? In dit geval is het vooral belangrijk dat de veiligheidsschoenen ook hittebestendig zijn. Zeker als je bijvoorbeeld lasser bent, daar heb je speciale lasschoenen voor. Het dragen van werkschoenen kan ernstige problemen voorkomen bij het werken met gevaarlijke machines. Afhankelijk van de functie/beroep kan de norm variëren. Bekijk alle veiligheidsschoenen voor metaalindustrie

Restaurantbranche: In het restaurant moet werkschoenen eisen waterdicht en waterafstotend zijn. De antislipzool is erg handig omdat de grond soms nat kan zijn waardoor het glad wordt. Als je in de dienstverlenende sector werkt, is ook het uiterlijk van de schoenen belangrijk daarom Sneaker werkschoenen aangeraden. In de voedingssector worden verschillende normen gesteld afhankelijk van de functie/het soort werk.

Magazijn/logistieke sector: Werk je in een magazijn? Dan heb je waarschijnlijk vaak te maken met zware materialen, zoals pallets. Om te voorkomen dat deze materialen op je voeten vallen en schade veroorzaken, zijn werkschoenen met de normen S1, S1P, S2 of S3 verplicht. Afhankelijk van je functie/beroep kan de norm variëren.

Schilder/ Stukadoor Sector: Schilders en stukadoors dragen vaak witte schoenen omdat je niet kunt zien of de schoen verf of gips heeft. Het is ook handig als de schoenen gemakkelijk aan- en uit te trekken zijn. Als er verf onder de schoen zit, kun je de schoen snel verwijderen en schoonmaken. Waterafstotende of zelfs waterdichte werkschoenen zijn handig voor natte werkdagen, veiligheidszolen zijn vaak niet nodig.

Transportsector: In de transportsector wordt vaak gekozen voor hoger model werkschoenen. Adequate enkelsteun is noodzakelijk vanwege het naar achteren springen. Ook een goede antislipbasis is belangrijk. Voor transport gelden bovenstaande normen, namelijk: S1, S1P, S2 en S3. Afhankelijk van de functie/beroep kan de norm variëren.

Automotive industrie: In de automotive industrie is het belangrijk dat de zolen oliebestendig zijn. Het kan soms glad zijn, dus een antislipbasis is ook belangrijk. Een lage werkschoen kan comfortabel zijn als je regelmatig bukt of hurkt.

Veiligheidsindustrie: In de veiligheidsindustrie moeten werkschoenen vaak volledig metaalvrij zijn. Dit is handig voor mensen die bijvoorbeeld aan detectiepoortjes werken; ze gaan niet elke keer uit. Daarnaast sta of loop je overdag veel. Goede ondersteuning is  erg belangrijk.

Bouwnijverheid: Schoenen die voldoen aan de S3-norm zijn verplicht voor bouwwerkzaamheden. Voor werkschoenen in de bouw geldt de verplichte S3 norm.