Formida
Image default
Energie

De componenten van een kleine windmolen

Kleine windmolens worden gebruikt voor het opwekken van groene stroom. Het is een goed alternatief voor zonnepanelen maar kan nog beter gebruikt worden in combinatie met zonnepanelen. Op deze manier kun je jezelf voorzien van voldoende elektriciteit, elke dag weer. Kleine windmolens hebben vele voordelen en zorgen voor een duurzamere wereld. Maar uit welke componenten bestaat een kleine windmolen?

Componenten van een kleine windmolen

Voor een complete installatie van een kleine windmolen zijn de volgende componenten nodig; 

 • De mast
  Kleine windmolens hebben een as hoogte van maximaal 15 meter. De masten die gebruikt worden om deze hoogte te bereiken kunnen gemaakt zijn van hout, staal of andere metalen.
 • Een fundering
  Door de sterke kracht van de wind op de constructie van de molen is een sterke fundering erg belangrijk. Een windmolen kan behoorlijk zwaar zijn waardoor een stabiele basis onmisbaar is. Voor de fundering kan gewapend beton of een heipaal gebruikt worden.
 • De turbine
  In de turbine wordt de wind omgezet naar bruikbare elektriciteit. In de turbine bevinden zich de generator en de rotor (hier komen alle wieken samen). 
 • Omvormer met regelapparatuur
  De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte elektriciteit omgezet wordt naar wisselstroom die dezelfde eigenschappen heeft als de elektriciteit uit het openbare net. 
 • Kabels
  De kabels zijn nodig om de kleine windmolen op een aparte groep in de meterkast aan te sluiten, dit is vergelijkbaar met een kleinschalige zonnestroom installatie.
 • Meet- en beveiligingsapparatuur
  Met de meetapparatuur kan worden gekeken en bijgehouden hoeveel energie de kleine windmolen opwekt. De elektrische aansluiting van een kleine windmolen moet altijd door een erkende elektrotechnische installateur worden gedaan.

Soorten kleine windmolens

Er zijn ook verschillende soorten kleine windmolens. Deze bestaan allemaal uit dezelfde basiscomponenten maar hebben een net iets andere manier van werken. Eén van de soorten kleine windmolens is het horizontale as-type. Hierbij ligt de as evenwijdig aan de richting van de wind terwijl de wieken loodrecht op de richting van de wind staan. Het andere typ kleine windmolen is die met een verticale as. 

De as staat hierbij loodrecht op de richting van de wind terwijl de wieken evenwijdig aan de as zijn bevestigd. Bij het verticale as-type molen zijn twee rotor mogelijkheden; de Darrieus-rotor en de Savonius-rotor.De Darrieus-rotor heeft wieken met het profiel van een vliegtuigvleugel die evenwijdig aan de verticale as worden gemonteerd. De Savanius-rotor bestaat uit twee of drie schoepen die minder weerstand bieden aan de ronde kant dan aan de open kant.  

Wil je meer te weten komen over kleine windmolens en wat ze voor jou en de wereld kunnen betekenen? Lees meer interessante trends omtrent kleine windmolens in de toekomst op deze pagina.

https://www.eazwind.be/