Formida
Image default
Bouwen en verbouwen

Tips van Stukadoor Breukelen Weijburg

Tips van Stukadoor Breukelen Weijburg

Nadat het stucwerk is aangebracht is het nog geruime tijd ‘nat’. Ga hier voorzichtig mee om omdat het nu nog gevoelig is voor schade. Zeker wanneer het plafond of de wand nog verder moet worden afgewerkt is het aan te raden om hier niet te vroeg verder te gaan. De vraag is nu natuurlijk hoeveel tijd het stucwerk nodig heeft om te drogen? De droogtijd van het stucwerk hangt af van een aantal factoren. Stukadoor Breukelen Weijburg vertelt u deze factoren.

De dikte van het stucwerk

Ieder type stucwerk heeft een bijzondere samenstelling. Deze is afgestemd voor op de oppervlakte waarop het wordt aangebracht. Het ene stucwerk bevat namelijk meer vocht dan het ander. Om die reden heeft het een langere tijd nodig om op te drogen.  

De luchtvochtigheid

Warme lucht bevat meer vocht dan koude lucht. Om die reden is dat gunstiger voor de droogtijd van stucwerk. Zorg wel dat er voldoende geventileerd wordt, zo kan de lucht god verversen zodat er genoeg bocht opgenomen wordt.

Ventilatie

Zorg dat de lucht genoeg wordt ververst. Op een gegeven moment is de lucht verzadigd met vocht en dan neemt het stucwerk niets meer op.

Deze factoren moeten zo ideaal mogelijk zijn om het droogproces zo kort mogelijk te houden. Aan de dikte van het stucwerk kan je zelf weinig doen. Sommige muren hebben nou eenmaal een dikkere laag stuc nodig om de oneffenheden weg te werken dan andere muren. Alleen met de andere 3 factoren kan het droogproces verkorten.

Om vooraf in te kunnen schatten hoe lang het gaat duren is er een vuistregel ontwikkeld. Op basis van de dikte kan er een indicatie worden afgegeven. De vuistregel is als volgt: ‘Per mm stucwerk moet 1 dag droogtijd gerekend worden’. Om ook daadwerkelijk te controleren of het droog is kan er gekeken worden naar de kleur. Het plafond of de muur moet een egale kleur hebben. Dit betekend dat er geen natte plekken meer zijn.

Hoelang wachten tot schilderen of behangen?

Geduld is een schone zaak. Er moet niet te snel gehandeld worden met behangen en schilderen. De bovenstaande vuistregel kan gebruikt worden maar neem niet te veel risico. Soms is het nodig om toch nog wat langer te wachten dan je vooraf had gehoopt. Wanneer te vroeg met schilderen of behangen wordt begonnen schilderwerk of behang wordt aangebracht kan dit ten kosten gaan van de kwaliteit. Niet alleen zal het er minder fraai van worden ook is er een verhoogde kans op schimmel.

 

https://weijburgafbouw.nl/stukadoor-breukelen/