Formida
Image default
Woning en Tuin

Tips om thuis te werken: het nieuwe normaal…Tenminste voor nu

Temidden van de onzekerheid die het coronavirus omgeeft, is er tenminste één lichtpuntje dat we kunnen waarderen, althans voorlopig. Dat is het vooruitzicht op thuiswerken, wat de meeste mensen nu gevraagd of, afhankelijk van hoe je met dit nieuwe “normale” om kunt gaan, opgedragen wordt te doen. Oppervlakkig gezien zou thuiswerken, of telewerken zoals het gewoonlijk genoemd wordt, onder bijna alle andere omstandigheden een soort utopie kunnen lijken. Dat komt omdat er vele voordelen lijken te zijn aan thuiswerken, met als meest voor de hand liggende dat het een enorme tijdsbesparing oplevert doordat het dagelijkse woon-werkverkeer wegvalt. Maar velen die plotseling met “thuiswerk” te maken krijgen kunnen merken dat het een aanpassing is, vooral in het begin.

Veel voorkomende uitdagingen en tips bij thuiswerken

Voor de meesten geldt dat, als je eenmaal de nieuwigheid van het werken in je pyjama voorbij bent, de realiteit zijn intrede doet en je je moet aanpassen. En door die aanpassingen met succes te navigeren zul je merken dat je productiever kunt zijn en kunt genieten van alles wat thuiswerken te bieden heeft.  Hier zijn wat overwegingen terwijl je je gaat aanpassen aan je nieuwe werkomgeving:

Het is moeilijk om tegelijk te werken en op je kinderen te passen

Bereid je erop voor dat je bij thuiswerk soms op vreemde uren werkt. Dat komt omdat het in evenwicht brengen van de twee prioriteiten van gezin en werk betekent dat je flexibel moet zijn. In deze moeilijke tijd zullen de meeste werkgevers welwillend staan tegenover degenen die jongere kinderen hebben. Een oplossing is, als je een echtgenoot/echtgenote of partner hebt, te proberen jullie tijd te verdelen, waarbij jij op de kinderen past terwijl de ander werkt. Wissel dan af, zodat je de kans krijgt er wat werkuren in te steken. Je zult merken dat door af te spreken dat je werktijd hebt de kwaliteit van je werk zal verbeteren. Je zult ook meer gemoedsrust hebben omdat je weet dat er voor je kleintjes gezorgd wordt. Heb je niet het voordeel dat je een echtgenoot of partner hebt die op je kinderen kan helpen passen, dan is nog meer flexibiliteit nodig, en moet je goed opletten dat je kleine voorwerpen, zoals speelgoed, op een veilige plaats bewaart tot je tijd hebt om aan je kleintjes te besteden. Een gebied om extra aandacht aan te besteden is je raambekleding, waar koorden een veiligheidsrisico kunnen worden.  Bij Raamdecoratie.com is het veiliger maken van raambekleding voor huizen met baby’s, kinderen, en huisdieren een van onze topprioriteiten. Daarom bieden we een ruime keuze aan kindveilige raambekleding om de kans op ongelukken te verkleinen. Al onze rolgordijnen en jaloezieën worden geproduceerd volgens de richtlijnen van de kindveiligheid.

Pas op dat je jezelf niet te veel inplant.

Hoewel thuiswerken je extra tijd kan bieden omdat je niet meer pendelt, moet je oppassen dat je niet te veel in je werkdag plant. Je hebt nog steeds maar zoveel uren in een dag en in een ontspannen thuiswerkomgeving is het gemakkelijk je te veel in te zetten. Overweeg om dezelfde werkkalender en kantoorwerkgewoonten te gebruiken als het gaat om het zelf plannen van telefoongesprekken en het plannen van je dag. Nu de meeste mensen in deze tijd thuis werken, zul je waarschijnlijk meer vergaderingen hebben om contact te houden en projecten te coördineren. Wees je er alleen van bewust dat er tijdens je thuiswerk iets op het “thuisfront” kan komen dat je aandacht vraagt, zoals de behoeften van je kinderen of huisdieren.

Zorg dat je een stabiele internetverbinding hebt.

Terwijl je ongetwijfeld gewend bent aan de robuuste snelle data- en internetverbindingen op je kantoor, betekent productief thuiswerken dat je moet nagaan of je internet in staat is tot betrouwbare en snelle datasnelheden.  Het uploaden en downloaden van zware bestanden vereist voldoende bandbreedte, dus het is een goed idee om te kijken of je internet provider je internet prestaties kan controleren. Een goede snelheid voor de meeste werkenden van vandaag is 100 Mbps, maar dit kan variëren naargelang je eigen unieke eisen. Net zo belangrijk als de snelheid is echter de betrouwbaarheid en stabiliteit. Zorg voor actuele, bijgewerkte modem- en router apparatuur om uitval van het internet te beperken.

Bewaar je bonnetjes.

Veel werkgevers kunnen je een vergoeding geven voor kantoor- en bedrijfsgerelateerde uitgaven als je thuis werkt. Van internet upgrades tot een thuisprinter en zelfs postzegels en paperclips, het is een goed idee om al je bonnetjes te bewaren. Soms kunnen zelfs de meest onbeduidende uitgaven na verloop van tijd oplopen. Zelfs als je werkgever deze niet vergoedt, zijn veel uitgaven voor een thuiskantoor aftrekbaar van de belasting. Maar voordat je een van deze uitgaven aftrekt, moet je wel eerst je gekwalificeerde belastingbereider of -professional raadplegen.

Blijf geconcentreerd en gedisciplineerd.

Hoewel het verleidelijk zal zijn om op Facebook te springen of de TV aan te zetten voor de laatste updates over het nieuws, is het oefenen van zelfdiscipline en geconcentreerd blijven op je werk belangrijk. Als je andere gezinsleden thuis hebt, doe dan zeker de deur van je kantoor dicht, als je er een hebt. Probeer alle afleiding zoveel mogelijk uit te schakelen. Geconcentreerd blijven betekent ook dat je de dwang moet vermijden om huishoudelijke klusjes tijdens werktijd te doen. De was, de afwas in de gootsteen, al deze dagelijkse verantwoordelijkheden kunnen wachten, afhankelijk van hoeveel flexibiliteit in je werktijd je eventueel hebt.

Als je alleen bent, betekent dat niet dat je eenzaam hoeft te zijn.

Tijdens deze fase van thuiswerken zullen de meeste huishoudens gedurende de hele werkdag meer dan één persoon thuis hebben, maar dat is niet noodzakelijk voor iedereen het geval. Voor wie misschien alleen is, is het belangrijk voor de eigen geestelijke gezondheid om tijd vrij te maken voor contact met andere collega’s of gewoon een vriend die misschien een paar minuten tijd heeft voor een gesprek – via Skype, Facetime of Zoom. Onlangs werd gezegd dat de nieuwe term, “sociale afstand” misschien een verkeerde naam heeft, en dat we eigenlijk de term, “fysieke afstand” zouden moeten aannemen, omdat we onze sociale contacten niet willen of hoeven aan te passen, alleen onze fysieke grenzen. Zorg ervoor dat je gedurende de dag korte pauzes neemt om dat telefoontje naar een familielid of geliefde te plegen en te horen hoe hij of zij het in deze uitdagende tijden redt. De kans is groot dat je telefoontje, videochat, e-mail of sms net zo’n glimlach op je gezicht tovert als degenen met wie je sociaal contact hebt.

Maak gebruik van de omgeving van je huis.

Hoewel geconcentreerd en gedisciplineerd blijven je thuiswerkproductiviteit ten goede komt, betekent dat niet dat je niet van wat tijd thuis kunt genieten. Ben je iemand die effectief kan werken met muziek op de achtergrond, creëer dan een verbeterde omgeving die bevorderlijk is om je beste werk te doen.

Zorg voor voldoende verlichting.

Er is niets irritanter dan een zonnestraal die telkens op je scherm schijnt, of een te donkere kamer. Hiervan gaat jouw productiviteit niet omhoog. Door de juiste raambekleding aan te schaffen kun je dit voorkomen. Bepaal daarom voor jezelf welke soort raambekleding het beste bij jouw wensen past. Iedere soort raamdecoratie heeft andere eigenschappen. Kies je voor verduisterende of lichtdoorlatende raambekleding? Een rolgordijn is praktisch van aard en heeft een praktische uitstraling, terwijl aluminium jaloezieën eenvoudig te bedienen zijn waardoor je de lichtinval en privacy eenvoudig bepaalt.

Wat je thuiswerksituatie ook mag inhouden, wees gerust dat je niet alleen staat in je situatie. Ons land en onze manier van leven werden gebouwd op hard werken, vindingrijkheid en de bereidheid om offers te brengen, en samen zullen we uitdagingen als deze overwinnen en terugkeren naar het “normale” dat we vroeger kenden.

 

https://www.raamdecoratie.com