Iedereen heeft wel eens gehoord van een verstekzaag, maar wat een verstekzaag nou precies te bieden heeft weten veel klussers niet. In dit artikel gaan we wat vertellen over verstekzagen en hun functies. Het is namelijk zo dat verstekzagen weer zijn onder te verdelen in radiaalzagen en afkortzagen. We vertellen niet alleen waarom de verstekzaag de verzamelnaam is voor een radiaalzaag en afkortzaag. Ook geven we kort in een samenvatting weer wat een radiaalzaag inhoudt en waarom een afkortzaag zo populair is. Zo krijgt u als lezer op een snelle manier meer inzicht in de functie van verstekzagen.

Wat is een verstekzaag?

Een verstekzaag is zoals hierboven aangegeven een verzamelnaam voor zaagmachines als de afkort- en radiaalzaag. Een verstekzaag heeft als de functie, zoals de naam al zegt, het afkorten van werkstukken. Dit gebeurt niet zoals bij een cirkelzaagtafel door middel van een zaagblad die in de tafel is gemonteerd, maar door een zaagtafel die in een bewegende arm hangt. Het cirkelzaagblad is te bewegen in een verticale als zowel horizontale richting (dit verschilt per type). Hieronder geven we een korte beschrijving van beide zaagmachines:

Radiaalzaag

Een radiaalzaag is een zaagtafel waarboven een arm bevestigd met verstelbaar cirkelzaagblad. Dit zaagblad wordt aangedreven met een motor. Door menselijke arbeid is het zaagblad zowel in verticale als horizontale richting te bewegen. Zo kan een bredere zaagsnede in dwarsdoorsnede worden gemaakt. Ook is het bij een radiaalzaag mogelijk om het zaagblad van boven gezien negentig graden te draaien. Hierdoor kan ook in lengterichting worden gezaagd.

Afkortzaag

Een afkortzaag is verkrijgbaar met zowel een verstek- en trekfunctie. Dit betekend dat die niet alleen in een verticale richting te bewegen is (verstekfunctie), maar ook in horizontale richting (trekfunctie). Dit is benodigd om grotere werkstukken in dwarsdoorsnede door te kunnen zagen. Het lijkt heel erg op een radiaalzaag, maar een radiaalzaag heeft een nog grotere zaagbreedte.

 

http://www.cirkelzaagkopen.nl/verstekzaag