Formida
Image default
Zorg

Professionele zwangerschapsafbreking met begeleiding

De artsen van de Bloemenhove kliniek in Heemstede en Amsterdam voeren abortusbehandelingen uit tot 22 weken zwangerschap. Abortus kosten zijn er niet. De ingreep wordt door de overheid betaalt als je in Nederland woont.

Voor vrouwen en meisjes die langer dan 16 dagen zwanger zijn, geldt de verplichte bedenktijd van 5 dagen. Een wachtlijst is er niet; meestal kan binnen een week een afspraak ingepland worden. Tot en met 16 dagen zwangerschap is het niet nodig om een verwijsbrief van je huisarts of gynaecoloog mee te nemen voor de overtijdbehandeling. Ben je langer zwanger dan dus wel. Zo’n briefje dient als bewijsmiddel van de bedenkperiode. Heb je geen verwijsbrief? Dan kan het eerste gesprek over je besluit plaatsvinden in de kliniek.

Ben je nog geen 16 jaar? Je ouders moeten akkoord zijn met de abortus. Voor sommige meisjes is het lastig om met ouders en een dokter te praten. Geldt dit voor jou? Neem gerust contact op met Bloemenhove Amsterdam, dan worden de mogelijkheden doorgenomen. De behandeling duurt nooit langer dan een dag. Je mag ’s middags of ‘s avonds gewoon naar huis. We raden je aan na de ingreep een paar dagen rust te nemen. Zowel lichamelijk als mentaal zul je dat nodig hebben.

Ter voorbereiding gelden een aantal regels. Zorg ervoor dat je in de 6 uur voor de abortus niets meer eet. Het kan geen kwaad om heldere vloeistoffen als water, appelsap, thee en koffie te drinken. Gebruik je bepaalde geneesmiddelen? Meld dat aan de arts. Zij vertelt je of je ermee door kunt gaan of dat het verstandiger is een paar dagen te stoppen. Op de dag zelf krijg je een vragenlijst om in te vullen en daarna volgt een vooronderzoek en een gesprek met de behandelend arts. Een en ander om zeker te weten hoe ver de zwangerschap is (aan de hand van een echografie). Verder wil de dokter kunnen concluderen dat je gezond bent en dat je nog steeds volledig achter de beslissing staat. Het is een standaardprocedure dat je na de ingreep antibiotica krijgt ter voorkoming van infecties. Voordat je weer naar huis gaat, wordt een controleafspraak gemaakt voor over 3 weken.

https://www.bloemenhove.nl/nl/home