Formida
Dak gevel en schoorsteen

Isolatie in huis, welke soorten zijn er?

Er wordt met de bouw of verbouwing van een woning meer en meer rekening gehouden met isolatie. Er zijn diverse soorten isolatie en welke het meest geschikt is, hangt mede af van wanneer de woning gebouwd is. Woningen die gebouwd zijn voor 1976 zijn vaak vrijwel niet geïsoleerd. Woningen gebouwd tussen 1976 en 1982 zijn vaak maar voor een gedeelte geïsoleerd en woningen die daarna zijn gebouwd zijn vrijwel allemaal voorzien van goede basis isolatie. In dit artikel zullen we de verschillende soorten isolatie bespreken.

 

Soorten isolatie

 

Gevelisolatie

Als we spreken over gevelisolatie dan hebben we het over isolatie van de buiten- of binnenzijde van de gevel, ook kan er spouwmuurisolatie worden toegepast. Uiteraard is spouwmuurisolatie alleen van toepassing wanneer uw woning over een spouwmuur beschikt. Spouwmuurisolatie is erg populair, dit komt omdat deze manier van isoleren niet veel tijd in beslag neemt en daarnaast ook relatief gezien voordelig is.

 

Dakisolatie

De warmte in huis gaat voornamelijk verloren via het dak, dit komt omdat warme lucht opstijgt. Bij dakisolatie kunt u in geval van een schuin dak kiezen voor isolatie aan de binnen of aan de buitenzijde van het dak. Een plat dak kan op diverse manieren geïsoleerd worden, door bijvoorbeeld dakbedekking met een isolerende functie. Verder kan er ook worden gekozen voor het isoleren van de zoldervloer wanneer de zolder zelf niet als leefruimte gebruikt wordt. U verwarmd zo de zolder niet onnodig en kunt dus extra besparen op stookkosten.

 

Vloerisolatie

Door middel van vloerisolatie bent u in staat om flink op energiekosten te besparen. Daarnaast zorgt vloerisolatie ook voor meer comfort in huis omdat de vloer veel minder koud zal aanvoelen. Het isolerende materiaal kan aan de onderzijde van de vloer worden aangebracht wanneer uw woning over een kruipruimte beschikt, dit is tevens ook de meest optimale vloerisolatie. Wanneer u niet over een kruipruimte beschikt kan er bovenvloers worden geïsoleerd. Er wordt in zo’n geval dan een isolerende dekvloer of ondertapijt gelegd.

 

Isolatie kruipruimte

Het isoleren van de kruipruimte onder uw huis kan verstandig zijn wanneer u last heeft van vocht of schimmel in huis. De mate van vochtigheid en ook de grootte van de kruipruimte spelen mee in de manier waarop de ruimte het beste geïsoleerd kan worden. Naast dat u op deze manier de warmte beter in huis houdt en het vocht beter buiten uw huis houdt, zorgt kruipruimte isolatie er ook voor dat de constructie van uw woning niet (verder) aangetast wordt.

 

Glas isolatie

Glas isolatie bestaat uit meerdere lagen glas met daartussenin een afgesloten ruimte, gevuld met lucht of gas. U kunt aanzienlijk besparen op stookkosten wanneer u isolatieglas laat plaatsen in huis. Glasisolatie werkt daarnaast ook geluidsisolerend en zorgt ervoor dat het minder tocht in huis.

 

Isolatie en vochtproblemen

Veel mensen denken dat door het huis te isoleren er problemen met vocht kunnen ontstaan. Maar problemen met vocht in huis ontstaan niet doordat er goed geïsoleerd wordt, maar doordat er slecht geventileerd wordt. Zorg dus voor goede ventilatie mogelijkheden in huis, zodat u zonder problemen kunt besparen op energiekosten.

http://www.vinddakisolatie.be/dakisolatie/