Net zoals ieder elementen van een huis onontbeerlijk is voor de deugdelijkheid en het comfort, is een betrouwbare radiator kopen al even cruciaal bij het garanderen van een comfortabele woning. Radiatoren zijn er in meerdere soorten en maten, slechts één ding is zeker: ze hebben allen hun voordelen. Waarmee houd je gewoonlijk rekening gedurende een radiator uitkiezen? Hangt de selectie van de radiator af van de woning waarin deze geplaatst zal worden? Hoezo moet ik de vermogen uitkienen van de radiator? Allen zaken welke een beantwoording eisen, plus bruikbaar radiator advies is naderhand ongetwijfeld erg belangrijk.

Becijfering verwarming en de temperatuur van de radiator

Is er nood omtrent een aanzienlijke capaciteit of volstaat een minder vermogen? Het antwoord hierop is voornamelijk afhankelijk van de grootte van de plek waarin de radiator geïnstalleerd wordt: het grootte van de ruimte kan eenvoudigweg gecalculeerd worden door middel van een vermogensberekening – de verwarming calculeren van een radiator is per slot van rekening cruciaal. Hiermee wordt de volume van de plek vermenigvuldigd met het aantal Watt dat benodigd is om de plaats te verwarmen – gemiddeld middenin de 75 en 85 watt. De nodige temperatuur van een vertrek hangt af van het soort kamer zodoende moet een slaapvertrek minder verwarmd worden dan een badkamer – gemiddeld 18 jegens 24 graden – wat uiteraard een verschil in nodige wattage met zich meebrengt. Deze calculatie verwarming heeft dientengevolge een omvangrijke invloed omtrent de keuze van radiator.

De plek van de radiator speelt ook een rol

Het optimaal en evenwijdig verbreiden van de gloed van de radiator is kritiek om energie te korten. Radiatoren worden bijvoorbeeld het best bij ramen of dichtbij deuren gezet, aangezien daar kou gemakkelijker binnenkomt.

De juiste radiator aankopen belangrijke factoren

Het materiaal waaruit een radiator is gemaakt heeft een invloed aangaande de warmteafgifte. Zodoende is een plaatstalen radiator betaalbaar en energiezuinig, terwijl een gietijzeren model milieuvriendelijk is en daarbovenop een authentieke uitstraling aan de ruimte geeft. Een aluminiumradiator is dan weer geheel in één, door middel van een snelle warmtegeleiding, het vaakst passend voor vochtige ruimtes door middel van de roestwerend eigenschappen en een snellere opwarming. Ook de isolatie van uw woning is hierbij belangrijk: bij een goede isolatie kan dat vermogen wat verlaagd worden en vice versa.

De afmetingen van de radiator bedragen ook van belang: er wordt vaak rekening gehouden met wat extra benodigde ruimte (5 – 10cm) om bijvoorbeeld beugels en aansluitingen te kunnen bevestigen. Bovendien hebben zowel de diepte als de breedte van de radiator een invloed omtrent de hoeveelheid afgegeven warmte en spelen uiteraard een rol bij de koop van een nieuwe radiator.

Uiteindelijk moet er gedurende het selecteren van een radiator rekening gehouden worden met het behoud of verlies van warmte, wat bijvoorbeeld door de graad van isolatie van de ruimte bepaald wordt. Met een degelijk geïsoleerde woning kan er tot wel 10% van het normale benodigde vermogen afgetrokken worden, terwijl er omtrent minder goed geïsoleerde kamers juist meer nodig is – tot 15% meer.

https://www.installatievakwinkel.nl/verwarming/radiatoren