Glaszetter wordt je zomaar. Een goed glaszetter heeft een gedegen opleiding gevolgd. Deze opleiding bestaat uit verschillende onderdelen. Dat moet ook wel, want er zijn zoveel verschillende soorten glas, ramen en systemen. 

Wat moet een glaszetter allemaal kunnen

Een glaszetter heeft allereerst geleerd hoe glas wordt gemaakt. Verder heeft hij kennis van het product, zoals float-, draad- en figuurglas. Hij kent de eigenschappen van veiligheids-, beveiligings- en brandwerend glas. Waar is het uit opgebouwd? Wat zijn de U-waarden? Wat houden de keurmerken, normeringen en certificeringen precies in? Hij zal het glas moeten kunnen inmeten, kunnen werken met een tacker en kitspuit en ook het gereedschap onderhouden. Want goed gereedschap is het halve werk.

Ook zal hij de glasdiktes kunnen bepalen, en kennis hebben van verschillende beglazingssystemen. Hij moet kunnen werken met houten, aluminium, kunststof en stalen kozijnen. Onderscheid maken tussen de aandachtspunten wat betreft nieuwbouw en renovatie bij monumentale panden. En hij moet zich houden aan de richtlijnen wat betreft het Politiekeurmerk voor Veilig Wonen en die voor het plaatsen van brandwerend glas. Hij zal de kwaliteit van het geleverde glas moeten kunnen beoordelen en kunnen omgaan met klachten.

Wat een glaszetter allemaal moet weten

De glaszetter krijgt te maken met allerlei veiligheidsregels en –voorschriften. Hij kent de veiligheids- en gezondheidswetgeving. Hij weet wat hij moet doen bij risico’s, ongevallen en hoe een ongeluk voorkomen kan worden. Soms zal hij te maken krijgen met gevaarlijke stoffen, brandgevaar en gevaar voor explosie. Veiligheid bij gereedschappen, machines, hoogtes, hijsen, tillen, duwen en trekken. Hoe struikelen, uitglijden en vallen te vermijden. Wat hij kan dragen om zichzelf te beschermen.

Kortom een goede glasspecialist heeft gediplomeerde glaszetters in dienst. Het is daarom van belang om bij een erkende glasspecialist te rade te gaan wanneer u uw glas wilt laten plaatsen of vervangen. Hij kan u adviseren bij uw keuze.

http://www.aaglashandel.nl/Wie-zijn-wij/Glaszetter/