Glas is niet vanzelfsprekend te buigen. Glas is in feite een broos materiaal dat bij tegendruk zoals ombuiging kan breken. Door de beperkte trekspanning lijkt glas iets op beton. Toch is er gebogen glas verkrijgbaar. Maar hoe ontstaat gebogen glas?

De fabricage van gebogen glas

Een egale glasplaat wordt verhit in een speciale buigingsoven. Het verhitten gebeurt geleidelijk tot een bepaalde temperatuur. Deze temperatuur noemen we de verwerkingstemperatuur. De verwerkingstemperatuur ligt rond de 600 °C. Door zwaartekracht uit te oefenen neemt het glas de gewenste bolling aan. Als de gewenste bolling is verkregen, koelt men het glas af. Tijdens het afkoelen blijft het glas onder controle. Op deze manier ontstaat gebogen glas dat gewapend is tegen druk.

Waarvoor is gebogen glas geschikt

Gebogen glas komt men vaak tegen in doucheruimtes. De keuze van gebogen glas kan om praktische redenen zijn, zoals ruimtewinning of omdat het esthetisch oogt. Een hoek die net iets te veel ruimt inneemt kan zo worden afgerond, zonder dat het afbreuk doet aan gebruiksgemak. Bovendien geeft gebogen glas vanwege de weerkaatsing van licht een fraaie chique glans.

Gebogen glas ziet u ook in woningen of kantoorgebouwen. In het bijzonder raampartijen, serres, balustrades, puien, glazen balies en draaideuren.

Extra toepassingen gebogen glas

Gebogen glas kan ook worden gehard, wat in een doucheruimte met het risico op een gladde vloer zeker is aan te raden. Gehard glas breekt minder snel en is zogenoemd doorvalveilig, zodat u zich niet kunt bezeren aan gevaarlijke scherpe scherven.

In raampartijen, puien en serres kan gebogen glas met isolerende eigenschappen worden geleverd. Gelaagd glas of sandwichglas is ook een veiligheidsglas en kan worden voorzien van PVB-folie. PVB-folie heeft een dubbele functie, het staat decoratief en biedt extra veiligheid. Op deze wijze wordt design en veiligheid gecombineerd. Gelaagd glas voorzien van PVB-folie zorgt ervoor dat bij breuk het glas niet in scherven uiteenvalt, maar de scherven bij elkaar worden gehouden. Om die reden is deze combinatie uiterst geschikt voor balustrades.

http://www.aaglashandel.nl/