Formida
Image default
Woning en Tuin

Duurzaam met een hydrofoor; regenwater gebruiken om de wc door te spoelen

Een hydrofoor is een waterdruksysteem dat meerdere toepassingen kan hebben, variërend van consumentgebruik tot agrarisch. De hydrofoor is een zelfaanzuigende pomp en haalt het water uit een externe bron, zoals een kanaal, ondergronds grondwater of opgevangen regenwater uit een tank. Het water komt via een aanzuigslang de pomp in waar het vervolgens met een hoge druk de pomp uit wordt geperst. De pomp kan meerdere tappunten (zoals sproeiers) tegelijkertijd van water voorzien en schakelt in en uit op basis van waterbehoefte. Zodra er een kraan open wordt gezet schakelt de pomp in en deze gaat uit wanneer de kraan dichtgaat.

Waarvoor wordt een hydrofoor gebruikt?

Hydroforen worden vaak gebruikt in huis en tuin om de waterdruk op te voeren, voor tuinberegening, of om regenwater te gebruiken voor applicaties in huis (bijvoorbeeld doorspoelen van de wc of laten draaien van de wasmachine). In de agrarische sector zijn ze ideaal om gewassen te irrigeren met bijvoorbeeld grondwater. Natuurlijk water is gratis en bevatten gezonde mineralen voor al het groen. Daarnaast zit er geen kalk in regenwater waardoor het witgoed langer meegaat. Wanneer er veel vuil of ijzer / roest in het grondwater zit dan is het raadzaam om een filter op de pomp te plaatsen.

Welke hydrofoor kiezen?

Om een geschikte hydrofoor te kiezen is het belangrijk om te weten hoeveel en wat voor tappunten er op de pomp worden aangesloten. Hydrofoorpompen beschikken vaak over een drukvat waarin water wordt opgeslagen. De pomp haalt eerst hier het water uit en schakelt pas in wanneer het water in het vat op dreigt te raken. Dit bevordert de levensduur van de pomp en daarnaast bespaart het energie. Kies altijd voor een hydrofoor met drukvat wanneer deze wordt gebruikt i.c.m. een druppelslang. Bij andere kleine waterafnames (doorspoelen toilet) is een drukvat ook aan te raden.

Waterdruk in huis verhogen

Een te zachte waterstraal tijdens het douchen kan irritaties opwekken. Een hydrofoor zoals een DAB Esybox (mini) is ontworpen om de waterdruk te verhogen. Deze wordt tussen de waterleiding geplaatst en werkt helemaal automatisch. De pomp beschikt over een frequentieregeling die ervoor zorgt dat alleen het aantal toeren gedraaid waar op dat moment naar gevraagd wordt. De pomp zal zuiniger werken wanneer er maar één tappunt open staat, dan wanneer er meerdere tappunten tegelijkertijd water nodig hebben.